Vestibulaire revalidatie richt zich op de behandeling van duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Om ons stabiel te voelen in de wereld zijn we afhankelijk van verschillende zintuigen: de twee evenwichtsorganen in het binnenoor, het zicht en de lichaamssensoren die zorgen voor houdings- en bewegingsgevoel (proprioceptie). Een goede werking van die zintuigen is nodig voor bijvoorbeeld het bewaren van het evenwicht en het stabiliseren van de blik (scherp blijven zien ook al ben je in beweging). Wanneer één van deze zintuigen niet goed meer werkt of wanneer de zintuigen niet goed samenwerken treden symptomen als duizeligheid, misselijkheid, evenwichtsstoornissen en vallen op.
Een van de meest voorkomende vestibulaire problemen is benigne paroxysmale positie vertigo (BPPV). Bij deze aandoening zijn de kristallen uit het evenwichtsorgaan verplaatst wat leidt tot een typische draaiduizeligheid bij hoofdbewegingen. Andere aandoeningen zijn o.a. vestibulaire hypofunctie, neuronitis vestibularis, vestibulaire migraine, ziekte van Menière…
Bij patiënten met BPPV bestaat de therapie uit een repositioneringsmanoeuvre om de kristallen opnieuw op hun plaats te brengen. De therapie kan aangevuld worden met oefeningen voor de proprioceptie en de blikstabilisatie. Voor de andere vestibulaire aandoeningen bestaat de therapie voornamelijk uit habituatieoefeningen en het aanscherpen van de zintuigen.
Bij langdurige klachten kan u last krijgen van bewegingsangst of nekklachten door het vermijden van hoofdbewegingen. Ook daar help ik u graag mee verder.